Rum Usullü istifada ceza süresinin 6 ay, usulsüzde ceza süresinin 1 yıl olması dışında usullü ve usulsüz arasında başka bir fark var mıdır?
Her ikisi de 657'li sayılı yasaya bağlı kişilerin istifasındaki yollardan biridir. Birinde bekleme süresi ve kurum izni gibi detaylar varken birinde usulsüz olarak görevden çekilme durumu bulunuyor. Memuriyete girme cezası süresi dışında aralarında bir fark bulunmuyor. Her ikisinde de istifa haklarınızdan biri gider.
Usulsüz istifada dilekçe vermeden gidebiliyoruz sanırım. (10 gün direkt gitmezsek usulsüz oluyor) Bunu hastaneye bildirmek gerekir mi ya da başka bir işlem vs. yapmak gerekir mi
Usulsüz istifa etmek iki şekilde olabilir: dilekçe verip bir daha hastaneye gitmemek veya dilekçe vermeyip hastaneye gitmemek. Her ikisi de gün sonunda usulsüz istifadır, aralarında bir fark bulunmuyor. Doğru olan yol usulsüz istifa için dilekçe vermek ve görevden o şekilde çekilmektir.
Dilekçe verip usulsüz şekilde istifa ettiğimizi yazarsak da olur mu? Böyle bir şey yapmanın avantajı var mıdır?
Üstteki yanıtta belirttiğim üzere, usulsüz istifada da dilekçe vermek daha iyidir. Sonuçta siz gittikten sonra da orada çalışacak hekimler var, önceden haberleri olmalı ve sonraki günlerin planlarını yapabilmeliler. Usulsüz istifa dilekçesi ile ayrılmak kurumun işlemleri ve geride kalan hekimler için iyi bir yoldur.
Usulsüz istifada direkt bırakıp gittiğimiz için yerimize gelecek doktoru beklemediğimiz için ek bir yaptırım olur mu? (uzmanlık ya da memuriyet açısından.)
Çalıştığınız kurumda çalışan tek hekim olmadığınız sürece böyle bir kaygı duymanıza gerek yok. Başka hekimler de varsa yerinize birinin gelmesini beklemeniz gerekmiyor. Ne uzmanlık ne de memuriyet açısından ek yaptırımlara neden olmaz.
Usulsüz istifa etmek ileriki meslek, uzmanlık hayatında bir sıkıntı oluşturur mu?
İstifa etmek yasal bir haktır. Yasada bunun hangi şekillerde yapılabileceği açıklanmıştır. Usulsüz şekilde de istifa edilebilmektedir. İleriki meslek hayatınızda veya uzmanlık eğitiminiz/hayatınız için problem teşkil etmemektedir.
Usullü istifa etmenin avantajı nedir?
En önemli avantajı sadece 6 ay süren memuriyete girme cezasıdır. Bu süreden sonra DHY ile yeniden atanabilir veya EAH/SBA kadrosuna yerleşebilirsiniz. Bunun dışında usulsüz istifaya göre farklı bir avantajı bulunmuyor.
İstifa yasakları kalktıktan sonra usulsüz ya da usullü istifa ettik ve pandemi dönemindeyiz halen diyelim. İleride meslek, uzmanlık açısından sıkıntı oluşturur mu ya da yaptırım olur mu?
Önemli olan istifa ettiğiniz andaki yasal durumdur. İstifa ettiğinizde istifayı engelleyen bir durum yoksa, gelecekte başka şartları öne sürerek yaptırımlar oluşturulamaz. Sizi ilgilendiren istifa edeceğiniz andaki durumdur. İstifa yasağı kalktıktan sonra istifa ettiğinizde ek olarak yaptırımla karşılaşmazsınız.