Ortalama olarak her 6 ayda bir yapılan TUS nedeniyle bazı durumlarda karışıklıklar oluşabiliyor. Yaşanan en önemli karışıklıklardan biri de bir önceki sınavda asistanlığa yerleşmiş ancak bir sonraki sınava yakın zamana kadar göreve başlamamış hekimlerin durumudur.
Bu noktada gelen en sık sorular şunlardır:
- TUS yerleştirmesi sonrasına en geç göreve başlama tarihi bir sonraki sınavın başvuruları zamanı mıdır?
- TUS yerleştirmesi sonrasına en geç göreve başlama tarihi bir sonraki sınavın uygulanma günü müdür?
- TUS yerleştirmesi sonrasına en geç göreve başlama tarihi bir sonraki sınavın sonuç günü müdür?
Sorunun detaylarını açıklamadan önce şu yazılardan sizin için uygun olanını okumalısınız:
- YÖK Kadrosu Kazananlar İçin Asistanlığa Başlama Süreci (Açıktan - Naklen)
- SBA Kadrosu Kazananlar İçin Asistanlığa Başlama Süreci (Açıktan - Naklen)
- EAH Kadrosu Kazananlar İçin Asistanlığa Başlama Süreci (Açıktan - Naklen)
Bu yazılardan sizin için uygun olanını okumanızı istememin bir nedeni var; naklen atama ve açıktan atama arasındaki farkı anlamanız.
Açıktan atanan hekimler (istifa etmiş veya müstafi kalmış) için asistanlığa başlamayı ancak mehil müddeti kadar uzatabilirsiniz. Bu durum YÖK, EAH ve SBA için de geçerli. Açıktan atandıysanız:
- EAH ve SBA için ÇKYS'ye düştükten sonra aynı il için 1 gün farklı il için 15 gün süreniz vardır, göreve başlamayı daha fazla geciktiremezsiniz.
- YÖK için tebligatınız size ulaştıktan sonra (telefon ile arama da olabilir) aynı il için 1 gün farklı il için 15 gün süreniz vardır, göreve başlamayı daha fazla geciktiremezsiniz. (Mehil süresi konusunda farklı yaklaşımlar sergileyen üniversiteler olabilir, personel işleri dairesinden detayları öğrenebilirsiniz.
Açıktan atanan hekimler için asistanlığa başlama süreci ancak bu kadar geciktirilebilir. Kurumlar arası yazışma, idare izni ve göreve ayrılma işlemleri açıktan atama durumunda yoktur, bu nedenle süreç naklen atamaya göre çok daha hızlı ilerler.
Naklen Atamada En Geç Göreve Başlama Zamanı
Bu rehber yazının asıl amacı aslında naklen atanacak kişilerin akıllarındaki sorulara yanıt verebilmek. Aktif olarak çalışan hekimler için birçok işlem prosedürü gerçekleştikten sonra kurumlarına atama yazıları geliyor. Sonrasında kurumları kendi inisiyatiflerini kullanarak süreci biraz daha uzatabiliyor. Bu süreç zaman zaman diğer TUS'un başvuru gününe veya sınav gününe yaklaşabiliyor.
Şimdi öncelikle Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliğinin ilgili maddesine bakalım:
ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili kuruma başvurur. Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırkbeş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.
TUS ile yerleştikten sonra göreve başlama zamanları ile ilgili yasa ve mevzuatlarda yer alan asıl madde budur. Bu maddeye göre:
- Sınav sonuçları açıklandıktan sonraki 10 gün içinde kurumlar hangi belgeleri istediklerini duyurmak zorunda ve yerleşen adaylar bu belgeleri göndermelidirler.
- Sınav sonucu açıklandıktan sonraki 45 gün içerisinde yazışmalar ve atama işlemleri tamamlanarak kazanan adayın göreve başlama durumu hazır hale getirilmelidir.
Bu maddeler sizin göreve başlamanızdan daha ziyade kurumların ne kadar sürede neleri gerçekleştirmesi gerektiği ile ilgilidir. Atama işleminiz veya ÇKYS işleminiz en geç 45 gün içinde tamamlanmalıdır.
TUS yerleştirmesinin süreç sonu ile ilgili asıl madde ise TUS kılavuzunda yer almaktadır. İlgili mevzuat maddesi 1.6'da şöyle yer almaktadır:
Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerlidir. Adayların hak kaybı yaşamamaları için bir sonraki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınav Sonuçları açıklanana kadar atamalarının yapılarak uzmanlık eğitimine başlamış olmaları gerekmektedir.
Yani sözün özü; bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı güne kadar tüm işlemleriniz tamamlanmalıdır. Bu süreci aşanların atamaları iptal edilir. İlgili mevzuat maddesini şu sayfadan görüntüleyebilirsiniz.
Tekrar vurgulamak istiyorum; bahsettiğim durum açıktan atama için geçerli değil, naklen atama için geçerli.
Maddesel olarak açıklayayım son olarak:
- Bir kurumda aktif olarak çalışan hekimsiniz ve EAH/SBA kadrosuna yerleştiniz. Tüm işlemleriniz tamamlandı ve ÇKYS'ye düştünüz. Genelde kurumlar en erken zamanda ayrılış işlemlerinize izin verir, bazı cins kurumlar sizi bir ay daha tutmak isteyebilir (buna yasal olarak hakları var). Şayet daha geç ayrılmak isterseniz bekleyebilirsiniz. Ayrılış işlemlerinizi yapmadan EAH ve SBA için naklen geçiş işleminiz gerçekleşmez. Bu bekleme için son tarih bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı gündür.
- Bir kurumda aktif olarak çalışan hekimsiniz ve YÖK kadrosuna yerleştiniz. Tüm işlemleriniz tamamlandı ve kurumunuza atama yazınız geldi. enelde kurumlar en erken zamanda ayrılış işlemlerinize izin verir, bazı cins kurumlar sizi bir ay daha tutmak isteyebilir (buna yasal olarak hakları var). Şayet daha geç ayrılmak isterseniz bekleyebilirsiniz. Ayrılış işlemlerinizi yapmadan YÖK için naklen geçiş işleminiz gerçekleşmez. Bu bekleme için son tarih bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı gündür.
Peki bu süreyi sonsuza kadar uzatmak mümkün mü?
Tabii ki hayır. Yasalarda ve mevzuatlarda en geç başlama süresi ile ilgili bir ibare olmasa da ÖSYM TUS kılavuzunda son tarih ile ilgili bir madde yer alıyor. Bu tarih bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı gündür. Bu süreye uygun düşen bir zaman diliminde göreve başlama ile yükümlüsünüz. Yoksa atama hakkınız elinizden alınabilir.
Özellikle SBA/EAH için ayrılış işlemlerini geciktiren kişiler bakanlıkça aranarak asistanlık için ayrılış işlemlerinin yapılması isteniyor. YÖK için genelde böyle bir şey olmuyor.
Bu noktada tavsiyelerim şudur:
- Naklen atanırken atama yazınız geldiğinde veya ÇKYS'ye düştüğünüzde hemen göreve başlamak için ayrılış yapmak zorunda değilsiniz.
- Asistanlığa geç başlamanın getirdiği kıdem azlığı durumuna dikkat etmelisiniz. (Bir günlük farkın kıdem kabul edildiği saçma bir kliniğe yerleşmiş olabilirsiniz.)
- Göreve başlamanızı 1 ay kadar geciktirebilirsiniz. Kurumunuz ayrılışınızı zorunlu tutarsa yapacağınız pek bir şey yok. Böyle bir zorunluluk yoksa 1 ay veya biraz daha uzun bir süre için çalışmaya devam edebilirsiniz.
- Bu noktadaki ana tavsiyem; göreve başlamayı çok fazla geciktirmeyin. ÇKYS'ye düştüyseniz veya YÖK için atama yazınız geldiyse, ayrılışınızı 1 ay içinde veya 1 aydan biraz daha uzun bir süre içinde yapabilirsiniz.
- Naklen atamayı en fazla bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı güne kadar uzatabilirsiniz. Daha fazlası mümkün değil. Bu zamana kadar bırakmamanız daha iyi olur.
2021 mart sınavının tarihleri açıklandı. 2020 ekim sınavıyla yerleşen hekimlerin bazılarının işlemleri halen tamamlanmış değil. İşlemi tamamlandığı halde ayrılmamış kişiler de var.
Yukarıda da uzunca anlattığım üzere; işlemleriniz bir sonraki sınavın sonuçlarının açıklanacağı güne kadar yapılmalıdır. 2021 1.dönem sınavı sonuçları nisan sonunda açıklanacak. Mevcut durumda herhangi bir hak kaybı ile karşılaşmazsınız.