DHY atamalarında mazeret kurası başvuruları önemli bir başlıktır. Mazeret başvuruları içerisinde eş durumu başvuruları ve sağlık durumu başvuruları yer almaktadır. Bu başlıkta DHY atamasında eş durumu başvurusunun tüm detaylarını bulabileceksiniz.
DHY Atamasında Eş Durumu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Katılacağınız DHY atamasının ilan metninin yayınlandığı gün kuraya katılacak pratisyen ve uzman hekim listesi ile birlikte kura takvimi açıklanıyor. Kura takvimi içerisinde ilk olarak başlayan süreç mazeret başvurularıdır.
İlan metninin yayınlandığı gün mazeret ataması başvuruları da başlıyor. Eş durumu başvurularını belirtilen günler arasında yapmalısınız. Başvuru süresi ara atamalar için ortalama olarak 3 günken, büyük atamada (ağustos) 5-7 gündür.
Süreç şu basamakları içeriyor:
- Eş durumu başvurularını ilgili tarihler arasında PBS sistemi üzerinden yapacaksınız.
- PBS sistemine giriniz ve katılacağınız atamanın sayfasına ulaşınız.
- İlk olarak doldurulması gerek bir ekran gelecek önünüze, bu bilgileri uygun şekilde doldurunuz. Özellikle eşinizin statüsünü doğru olarak seçmelisiniz.
- Sonraki sayfada eşinizin statüsüne göre gereken belgelerin dijital halini sisteme yükleyiniz.
- Başvuruyu tamamlayınız.
Başvuru belgeleri arasında adli sicil kaydı yer almıyor ancak eklenecek belgelere tıkladığınızda adli sicil kaydı da yer alıyor. Eklemeniz veya eklememenizin bir önemi bulunmuyor. Kafa karışıklığı yaşamamak için sisteme ekleyebilirsiniz.
Eş Durumu Başvurusu İçin Eklenmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
Eşi Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapanlar;
- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan alınacak onaylı görev yeri belgesi
Eşiniz DHY ile bir yerde çalışıyorsa veya Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışıyorsa (ebe, hemşire vs.) bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalıştığı yerden alacağı onaylı görev yeri belgesidir.
Eşi başasistan veya asistan olanlar;
- Eşlerinin eğitime başlama ve bitiş tarihi ile kalan eğitim sürelerini gösterir fakülte sekreteri veya ilgili başhekimlik onaylı görev yeri belgesini sisteme yükleyeceklerdir (Asistanlık süresi uzatılanların uzatılma gerekçeleri yüklenen belgede belirtilmelidir. Alınmış olan istirahat raporları, ücretli ve ücretsiz izinlerin başlayış ve bitiş tarihleri açıkça belirtilmelidir.)
Eşiniz asistansa veya başasistansa bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalıştığı yerden alacağı eğitime başlama ve bitiş tarihi ile kalan eğitim sürelerini gösterir fakülte sekreteri veya ilgili başhekimlik onaylı görev yeri belgesidir.
Eşi diğer kurumlarda görev yapanlar;
- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan alınacak (istihdam şekli, unvan, hizmet süresi, statüsü, kazanılmış hak aylığı derece ve kademesi ile eğitim durumunu gösterir) resmi başlıklı, tarih ve sayılı onaylı görev yeri belgesi ve hizmet cetveli,
Eşiniz asistan değilse veya Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmıyorsa bu madde sizin için geçerlidir. Eklemeniz gereken belge; eşinizin çalışmakta olduğu kurumdan alınacak (istihdam şekli, unvan, hizmet süresi, statüsü, kazanılmış hak aylığı derece ve kademesi ile eğitim durumunu gösterir) resmi başlıklı, tarih ve sayılı onaylı görev yeri belgesi ve hizmet cetveli belgesidir.
Bu bilgiler tek bir belgede yer alabileceği gibi birkaç sayfada da açıklanabilir. Personel işlemleri ile ilgilenen personeller genellikle bu konuda bilgili olurlar.
Normalde eklemeniz gerek belgeler yukarıda açıkladığım kadar, yani sadece bir adet çalışma yeri belgesi. Sadece eşinizin çalışma statüsüne göre değişiklik gösteriyor çalışma yeri belgesi.
Eş durumu başvurusunda not olarak düşülen şöyle bir madde var:
Evli olunduğuna dair belge MERNİS üzerinden komisyon tarafından alınacaktır. Ancak PBS başvurusu esnasında evli oldukları MERNİS kayıtlarından tespit edilemeyenlerin noter onaylı evlenme cüzdanı örneğini sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Eş durumu başvurusuna başvuracak çiftlerin bazılarının resmi nikah tarihi eş durumu başvuru tarihinden hemen öncesi olabiliyor. Bu durumda resmi nikah işleminin MERNİS'e işlenmesi gecikebilir. (genelde bir hafta içinde sisteme yansıyor)
Eğer yeni resmi nikah yaptıysanız ve hemen ertesine eş durumu başvurusu yapacaksanız (MERNİS'e evlilik durumu yansımamışsa) PBS sistemine evlenme cüzdanı örneğini yüklemelisiniz.
Bu durum uzun süredir evli olan ve yeni evli olsalar da MERNİS üzerinden evlilik kaydına ulaşılan kişiler için geçerli değildir, bu kişilerin evlenme cüzdanı örneğini yüklemesine gerek yoktur.
Eşiniz özel sektörde çalışıyorsa ve eş durumu başvurusu yapacaksanız forumumuzda yer alan "Eşim Özel Sektörde Çalışıyor, DHY İçin Eş Durumu Başvurusu Yapabilir miyim?" başlıklı konuya göz atmalısınız.
DHY ataması sürecinde eş durumu başvurularının tüm detayları bunlardan ibarettir. Merak ettiğiniz soruları bu başlık altında sorabilir ve yanıt bulabilirsiniz.