DHY atamalarında mazeret kurası başvuruları önemli bir başlıktır. Mazeret başvuruları içerisinde sağlık durumu başvuruları ve eş durumu başvuruları yer almaktadır. Bu başlıkta DHY atamasında sağlık durumu başvurusunun tüm detaylarını bulabileceksiniz.
DHY Atamasında Sağlık Durumu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Katılacağınız DHY atamasının ilan metninin yayınlandığı gün kuraya katılacak pratisyen ve uzman hekim listesi ile birlikte kura takvimi açıklanıyor. Kura takvimi içerisinde ilk olarak başlayan süreç mazeret başvurularıdır.
İlan metninin yayınlandığı gün mazeret ataması başvuruları da başlıyor. Sağlık durumu başvurularını belirtilen günler arasında yapmalısınız. Başvuru süresi ara atamalar için ortalama olarak 3 günken, büyük atamada (ağustos) 5-7 gündür.
Sağlık durumu başvuruları içerisinde kendi sağlık koşullarınızı beyan ederek atama talep etmek ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sağlık koşullarını belirterek atama talep etmek yer alıyor.
Süreç şu basamakları içeriyor:
- Sağlık durumu başvurularını ilgili tarihler arasında PBS sistemi üzerinden yapacaksınız.
- PBS sistemine giriniz ve katılacağınız atamanın sayfasına ulaşınız.
- İlk olarak doldurulması gerek bir ekran gelecek önünüze, bu bilgileri uygun şekilde doldurunuz.
- Sonraki sayfada sağlık durumunu içeren belgelerin dijital hallerini sisteme yükleyiniz.
- Başvuruyu tamamlayınız.
Sağlık Durumu Başvurusu İçin Eklenmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
Sağlık kurulu raporu başvuru sahibine ait ise;
- Bakanlık eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden son 6 ay içinde alınmış sağlık kurulu raporunun aslı veya sağlık kurulu raporunun verildiği hastane tarafından onaylı örneği sisteme yüklenecektir.
Sağlık durumu başvurusunu kendiniz için yapacaksanız son 6 ay içinde alınmış sağlık kurulu raporunu sisteme yüklemelisiniz. Başvuru nedeniniz belirli koşullarda çalışmak için olabileceği gibi sadece belirli merkezlerde yapılabilen takipler de olabilir.
Sağlık kurulu raporu başvuru sahibinin eşine, annesine, babasına, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşine ait ise;
- Bakanlık eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden son 6 ay içinde alınmış sağlık kurulu raporunun aslı veya sağlık kurulu raporunun verildiği hastane tarafından onaylı örneği,
- Bu kişilere ait T.C. Kimlik Numaraları ve yerleşim yeri bilgilerini içeren başvuran tarafından yazılmış beyan dilekçesi,
- Sağlık raporu sunulan kişi veya kişilerin, “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Tarihçeli Yerleşim Yeri Bilgileri Raporu” (e-Devlet üzerinden alınabilir.),
- Vasilik kararının aslı veya onaylı örneği sisteme yüklenecektir.
Sağlık durumu başvurusunu yakınlarınız için yapıyorsanız eklemeniz gereken belge sayısı artıyor. Sağlık raporu, beyan dilekçesi, yerleşim yeri belgesi ve vasii tayin edildiğiniz kişiler bunu açıklayan belgeyi yüklemelisiniz.
Sağlık beyanı dilekçesini detaylı şekilde hazırlamanızı öneririm. Kurul değerlendirmesi esnasında sağlık koşullarını anlamaları için yol gösterici olacaktır.
Sağlık durumu başvurusu sadece bu basamakları içermektedir. Sağlık raporunun iyi hazırlanmış olması ve durumunuzu açıkça gösteriyor olması önemlidir.
Sağlık durumu başvuruları kısa bir süreci içerdiği için bu belgeleri öncesinde hazırlayabilirsiniz. Başvuru döneminde sadece sisteme ekleyebilirsiniz.
DHY ataması sürecinde sağlık durumu başvurularının detayları bunlardan ibarettir. Merak ettiğiniz soruları bu başlık altında sorabilir ve yanıt bulabilirsiniz.